Civilingenjör Maskin

Gymnasieingenjör Kemi

30-års erfarenhet av verkligheten

 

En beskrivning

En utbildning till ingenjör var en naturlig del i min värld. Kemiteknik lockade och det ledde till att jag fick en examen som kemiingenjör. Det första jobbet blev på ACO Läkemedel med titeln Storskalegaleniker. Storskalegaleniker är läkemedelsindustrins svar på idrifttagare. Denna idrifttagarutbildning har jag haft mycket nytta av under alla mina år. 

Efter ett par år insåg jag att de stora maskinerna i anläggningen var roligare än den kemiska delen. Maskinteknik i Linköping erbjöd den utbildning jag ville ha med lagom många klasskamrater. Inriktningen jag valde var Mekanisk Strömningsteknik och Termodynamik. Examensarbetet gjordes på ABB STAL (Numer Siemens Energy i Finspång). Det var också ABB STAL som gav mig det första jobbet som Maskiningenjör men inte med Termodynamik utan med vibrationsteknik

Ett varierat arbete i fält har gett en stor allmänbildning om maskiner och maskinsystem. Jag har en stor erfarenhet av utredningar av skador och haverier och de samband som kan orsaka skador. Mättekniken har dock alltid funnits i botten av detta.